”Unirea prin inima copiilor”
În seria de manifestări organizate în 2018, ”Anul omagial al unității de credință și neam” și „Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918”, Patriarhia Română ne-a chemat pe toți, copii, preoți și profesori de religie și de alte discipline implicați în Programul catehetic ”Hristos împărtășit copiilor” să ne manifestăm cum știm noi mai autentic dragostea față de țara noastră și Biserica neamului, prin intermediul Concursului național Cultural-Artistic ”Unirea – libertate și unitate”.
Acestei frumoase inițiative am răspuns și noi, grupa de cateheză a parohiei ”Sfinții Arhangheli” din Brăila, care prin cei 21 de copii participanți și coordonați de echipa de proiect, am realizat un portofoliu care și-a propus să redea ”Unirea prin inima copiilor”. Acești copii s-au implicat cu mare dragoste în activitățile proiectului, capacitatea lor de mobilizare si disponibilitatea lor de a realiza lucrări referitoare la această temă fiind uimitoare. Sunt copii foarte receptivi la toate chemările Bisericii, și în anii anteriori au participat la proiectele și concursurile inițiate de Sfânta Biserică, unii dintre ei sunt deja liceeni și ne-au reprezentat parohia chiar și la nivel național, făcând astfel mare bucurie atât Bisericii cât și familiilor lor.
Copiii au realizat lucrări la toate cele trei secțiuni ale concursului: literară, artistică și multimedia, fiecare redând într-un mod unic tematica propusă de concurs. În textele literare compuse (poezii, scrisori, rugăciuni etc.), copiii au dovedit o deosebită sensibilitate și trăire sufletească. La acestea s-au adăugat frumoase elemente de meșteșugărie, compoziții plastice, în care mâna gingașă de copil a redat ideea Unirii Țărilor Române prin chipul radios a trei fetite, imbracate în portul popular specific fiecărei regiuni, precum și o machetă cu ”Hora Unirii” întinsă pe toată harta României, dorind astfel să sugereze ideea de unitate și libertate a românilor.
Grupa de cateheză a parohiei a dorit să împărtășească bucuria și mândria de a fi român și creștin și printr-un program artistic variat, adecvat temei concursului, pe care l-a susținut la Biblioteca Județeană în fața unui public plin de emoție și apropiat de vârsta lor: copiii care participă la Proiectul educațional ”Construim împreună”, dedicat copiilor cu sindrom Down și autism, desfășurat la bibliotecă în colaborare cu Asociația Botez Vlad Segiu și S.O.S. Autism Brăila. Într-un spațiu generos, apropiat de cunoaștere și dezvoltare, activitatea desfășurată a fost marcată de multă emoție, apropiere și înțelegere. Dacă inițial copii au fost timizi, pe parcurs suflețele s-au deschis pentru a cânta împreună cântece, a dansa și cel mai important a lucra împreună și a socializa, toate acestea completând tabloul unității sociale, spirituale și naționale a românilor de pretutindeni, tema centrală a întregii manifestări. Copiii au trăit și au simțit într-un mod simplu și autentic ideea de unitate în cuget și în simțiri.
După implementarea proiectului în parohie, în urma jurizării, acesta s-a situat pe locul I la nivelul Protoieriei Brăila și mai apoi locul I la nivelul județului Brăila, copiii fiind premiați de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian în data de 26.04.2018, într-un cadru și într-o atmosferă de excepție, la Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos.
Toate acestea au culminat cu premierea portofoliului la hramul Catedralei Patriarhale din data de 21 mai, de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
Pentru implicarea lor deosebită, parohia le-a oferit acestor copii minunați daruri în data de 3.06.2018, în „Duminica părinţilor şi copiilor”, fiecare primind câte o copie de pe diplomele oferite de Sf. Arhiepiscopie și Patriarhia Română, o carte de rugăciuni, Acatistul Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil, o iconiță cu Sf. Împărați Constantin și Elena și dulciuri.
Ne bucuram pentru faptul că toți copiii implicați în proiect au înțeles puternica legătură care există între istoria și credința poporului român, că au înțeles importanța unității de neam și credință, că au înțeles care sunt valorile culturale și moral-creștine ale acestui neam. Acest proiect a stimulat capacitatile creatoare ale tinerilor, le-a valorificat talanții primiți în dar și a demonstrat, încă o dată, că între Biserică, Școală și Familie există o strânsă legătură duhovnicească. Înțelegând jertfa înaintașilor pentru păstrarea libertății și a unității naționale, cunoscând faptele eroice și iubirea strămoșilor pentru acest pământ străbun, pentru oamenii acestor locuri, pentru cultura și credința poporului român, copiii dobândesc iubire creștină față de semenii lor.