Proiectul ”Lumina și faptele credinței la Sfinții cuvioși și duhovnici mărturisitori din secolul al XX – lea. Un secol de Patriarhat” (ian.-mar. 2025)
Copiii din grupa de cateheză a parohiei ”Sfinții Arhangheli” Brăila, sub coordonarea preotului paroh Țugui Victor, au derulat în perioada ianuarie-martie 2025 proiectul ”Lumina și faptele credinței la Sfinții cuvioși și duhovnici mărturisitori din secolul al XX – lea. Un secol de Patriarhat” din cadrul Concursului Național Catehetic „Mărturisirea jertfelnică a dreptei credințe – moștenirea unui secol de Patriarhat pentru copii și tineri”, organizat de Patriarhia Română în ”Anul omagial al Centenarului Patriarhiei Române” și ”Anul comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea” – 2025”.
Proiectul a avut ca obiective cultivarea în sufletele copiilor a respectului și prețuirii față de trecutul Bisericii Ortodoxe Române în general și față de cel relativ recent, în special; educarea acestora în sensul cunoașterii rolului, operei și lucrării pastoral-misionare a duhovnicilor români din secolul al XX – lea; formarea și educația copiilor în direcția cunoașterii adevărului istoric cu privire la recunoașterea Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române și dobândirea rangului de Patriarhie etc.
- SONY DSC
Activitățile derulate în cadrul acestui proiect au fost numeroase:
Copiii au avut ocazia să participe la catehezele susținute de preoții bisericii și au vizionat diverse materiale video adecvate tematicii catehezelor. Apoi, organizați pe ateliere, sub îndrumarea echipei de implementare a proiectului, copiii au confecționat la Cantina parohială ”Sf. Vasile cel Mare” diferite lucrări handmade pe baza informațiilor dobândite în cadrul catehezelor: o planșă sinteză, o machetă cu Patriarhia Română, semne de carte, cusături pe etamină, un lapbook cu cei 16 Sfinți români canonizați de Patriarhia Română ș.a. La finalul tuturor activităților, copiii au fost serviți cu bunătăți, prin implicarea doamnei preotese Țugui Margareta. În plus, parohia le-a oferit copiilor cărți scrise de Sf. Cuvios Cleopa de la Sihăstria.
O activitate de suflet a fost și participarea copiilor în data de 02.02.2025 la parastasul pentru pomenirea părintelui Alexandru Mateescu, care a slujit la biserica ”Sfinții Arhangheli” Brăila timp de 64 de ani, în perioada 1934-1998. Acesta a reușit să salveze de la demolare biserica, monument istoric, prin insistente demersuri și permanente adrese, pe care le-a făcut forurilor superioare bisericești (inclusiv Preafericitului Părinte Patriarh Justinian i-a trimis o scrisoare-rugăminte) și administrative de stat.
Pentru derularea proiectului, parohia a încheiat acorduri de parteneriat cu două instituții de cultură din oraș, unde s-au desfășurat două dintre activități: Muzeul Brăilei ”Carol I” și Biblioteca Județeană ”Panait Istrati”, La muzeu, dra Mârza Cătălina, muzeograf – Serviciul Relații cu Publicul, le-a prezentat copiilor exponatele muzeului și le-a vorbit despre autocefalia Bisericii Ortodoxe Române, despre înființarea Patriarhiei Române și despre cei 6 Patriarhi ai Bisericii noastre. La bibliotecă, dna bibliotecar Camelia Cherciu le-a prezentat copiilor cărțile scrise de sfinții români canonizați în acest an, volume pe care copiii au avut bucuria să le parcurgă, să citească fragmente și să le împărtășească celor prezenți. Parohia a donat Bibliotecii Județene cărți religioase, cu privire la cele două evenimente importante pentru Biserica Ortodoxă Română sărbătorite în Anul omagial și comemorativ.
Parohia a încheiat acord de parteneriat și cu un sponsor local prin care să se creeze o rețea locală de acțiune filantropică. Este vorba de firma ”Food Snack Taboo” care a oferit în fiecare an, de ziua Sf. Nicolae, o masă caldă unui număr de 70 de persoane nevoiașe din parohie, majoritatea fiind copii.
Grija copiilor și a echipei de proiect s-a îndreptat și spre 3 familii din parohie cu mulți copii și cu o situație materială precară. Acestea au fost vizitate și le-au fost oferite multe daruri materiale (alimente, lenjerii, pilote etc.)
Pentru sărbătoarea ”Duminicii Ortodoxiei”, copiii implicați în grupa de cateheză a parohiei au realizat planșe cu caracter iconografic, pe care le-au expus în sfânta biserică. În lucrările lor, copiii i-au pictat pe cei 16 Sfinți români canonizați în acest an. La finalul slujbei, preoţii bisericii alături de copii, elevi, credincioşi cu icoane în mâini, foarte multe dintre ele fiind ale celor 16 sfinți români, au participat la procesiunea dedicată Zilei Ortodoxiei, intonând cântări specifice perioadei Postului Mare.
Copiii din proiect au trăit o mare bucurie de a se întâlni în cadrul unui eveniment unic cu dl academician Ionel Cândea, personalitate marcantă a istoriei naționale. Acesta le-a vorbit copiilor despre importanța și semnificația celor 2 evenimente sărbătorite în mod special anul acesta de către Biserica Ortodoxă Română.
Proiectul s-a încheiat cu un frumos moment artistic de suflet intitulat ”Cinstire sfinților români!”, pe care l-au prezentat credincioșilor la biserică, după Sfânta Liturghie. Copii s-au bucurat să interpreteze ”Imnul Anului omagial”, troparele și condacele celor 16 sfinți români canonizați recent. La final, toți credincioșii prezenți au primit semne de carte confecționate de copii, cusături pe etamină, cărți ale Sf. Cuvios Cleopa de la Sihăstria și icoane cu cei 16 sfinți români.
Prin toate aceste activități ne-am propus îmbogățirea sufletească a copiilor participanți cu învățături duhovnicești desprinse din provocările și biruințele Bisericii Ortodoxe Române în activitatea ei desfășurată în secolul trecut și așa cum afirma Preafericitul Părinte Patriarh Daniel nădăjduim ca ”acest centenar să ne fie prilej de întărire în credință și de recunoștință față de cei care, prin jertfa lor, ne-au lăsat o lucrare demnă și o moștenire sfântă, spre slava lui Dumnezeu și binele Sfintei Ortodoxii”.