Proiectul – ”Iată eu și pruncii pe care mi i-a dat Dumnezeu (Isaia 8, 18). Iisus Hristos – Lumina dragostei în familie”.
Anul 2020 a fost declarat de Sfântul Sfinod al Bisericii Ortodoxe Române drept ”Anul omagial al pastoraţiei părinţilor şi copiilor” şi ”Anul comemorativ al filantropilor ortodocşi români”, în Patriarhia Română. Între manifestările culturale şi educaţionale, programate cu prilejul anului omagial şi comemorativ, Sectorul teologic-educațional a organizat Concursul Național Catehetic ”Iubirea lui Hristos în familia mea”. Acestui frumos concurs i-au răspuns și cei 40 de copiii din grupa de cateheză a parohiei „Sfinţii Arhangheli” Brăila care, sub coordonarea preotului paroh Țugui Victor, au realizat în perioada ianuarie-martie 2020 un proiect intitulat ”Iată eu și pruncii pe care mi i-a dat Dumnezeu (Isaia 8, 18). Iisus Hristos – Lumina dragostei în familie”.
Activitățile derulate în cadrul acestui proiect au fost numeroase:
- Sprijinirea familiei Matei (Strada Mașinilor nr. 9), a cărei locuință a luat foc în luna ianuarie 2020. Prin implicarea voluntarilor parohiei, familia a primit sprijin atât material cât și sufletesc pentru depășirea tuturor dificultăților, casa a fost reabilitată în întregime, în locul sobei care a provocat incendiul s-a instalat centrală termică, camera copiilor a fost complet mobilată şi utilată, suma investită din partea credincioşilor binevoitori fiind de peste 20.000 de lei. Întreaga familie a fost apropiată de sfânta biserică și de atunci este nelipsită în fiecare duminică la Sf. Liturghie. În plus, copiii s-au integrat în grupul de cateheză al bisericii și au participat alături de ceilalți copii la toate activitățile proiectului.
- Organizați pe grupe, sub îndrumarea echipei de implementare a proiectului, copiii au confecționat la Cantina parohială ”Sf. Vasile cel Mare” diferite lucrări handmade: felicitări cu mesaje și imagini de primăvară, despre familie și cu texte din Sf. Părinți despre familie, copiii, educație; mărțișoare în tehnica quilling și flori din hârtie, siluete din hârtie și lână albă și roșie reprezentând ”Familia mea”, o machetă cu o gospodărie a unei familii de la țară, cusături pe etamină cu membrii familiei, linguri de lemn pictate pe tema ”Familiei” etc.
- Lucrările handmade realizate de copii au fost expuse în biserică, iar la finalul Sfintei Liturghii credincioșii le-au cumpărat.
- A urmat vizitarea în parohie a două categorii de familii: 2 familii care duc o viață creștină autentică și astfel le-am prezentat copiilor ca modele și le-am încurajat și susținut în lucrarea lor frumoasă. Acestora copiii le-au oferit daruri de suflet: creațiile lor handmade, Diplome de Recunoștință, albume foto, acatistul Sf. Ioachim și Ana etc. A doua categorie au constituit-o 7 familii creștine care aveau multă nevoie susținere și apărare în societatea contemporană în fața provocărilor actuale: durere, tristeţe, ca urmare fie a marilor lipsuri materiale, boli grave ale copiilor, familii numeroase, dar și dintr-o lipsă de cunoaștere a adevărurilor de credință. Acestor familii le-au fost oferite multe daruri materiale (alimente, haine pentru copii, dulciuri, lemne, lenjerii, un pat nou etc.)
- Întâlnirea de suflet în sfânta biserică: în prag de seară, la slujba acatistului, au fost invitate familiile ai căror copii erau implicați în acest proiect. S-a săvârșit de către preoții bisericii acatistul Sf. Părinți Ioachim și Ana, iar apoi cu toții au participat la un dialog de suflet cu preoții pe tema familiei, educației copiilor etc. La finalul întâlnirii, toate familiile au primit câte o carte cu ”Viața și acatistul Sf. Ioachim și Ana”, ”Rugăciuni pentru copii”, dulciuri pentru toții copiii din proiect și Diplome de Recunoștință pentru părinți, în semn de înaltă apreciere pentru modelul de viață creștină autentică oferit tinerilor și recunoștință pentru implicarea și susținerea proiectelor duhovnicești ale Bisericii.
- Alături de alți elevi din oraș și de părinți, copii proiectului au participat la Muzeul Brăilei, la o activitate ce a reunit cele două mari teme ale anului 2020. În prima parte a întâlnirii, doamna muzeograf Geta Șerbănescu le-a vorbit celor prezenți despre ”Familiile de domnitori, în istoria românilor”, evidențiind rolul familiilor în formarea lor și mai apoi despre cum și-au educat aceștia copii, despre valorile pe care le-au primit și le-au transmis mai departe. O abordare aparte i s-a rezervat marelui filantrop brăilean – Nedelcu Chercea, elevii putând afla câteva detalii despre actele sale prin care a susținut acest oraș. Informațiile primite au fost dublate de vizitarea unei săli a muzeului în care sunt expuse diferite obiecte ce i-au aparținut acestuia, urmând ca măcar o parte de imobilele construite de el să fie vizitate de elevi pe parcursul acestui an.
- Vizite la sponsorii proiectului: ”Poem Cafe”, C. ”Lavinia” SRL Winmarkt, familia Căluian, cărora copiii le-au oferit câteva dintre lucrările lor handmade, cărți cu ”Viața și acatistul Sf. Ioachim și Ana”, aranjamente florale și Diplome de Recunoștință.
- Târg de Mărțișor: copiii care participă la atelierele Bibliotecii Județene ”Panait Istrati” – „Construim Împreună” (dedicate copiilor cu autism și sindrom Down), coordonat de doamna bibliotecar Camelia Aurelia Cherciu, au fost prezenți cu mămicile lor să vândă diferite obiecte handmade în cadrul Târgului de mărțișoare desfășurat la biserica noastră. Fondurile obținute vor fi folosite pentru copiii de la Asociația SOS Autism Brăila. Biserica și copiii din parohie, implicați în acest proiect filantropic le-au fost alături oaspeților noștri, pe care i-am sprijinit de mulți ani și în desfășurarea altor activități.
- Copiii din proiect, alături de copiii din alte două proiecte educaționale și-au unit sentimentele și eforturile pentru a realiza la Cercul Militar Brăila, cu mult suflet și dragoste pentru valorile familiei creștin-autentice, un spectacol cultural-artistic intitulat sugestiv ”Familia – model în educația tinerilor”.
Aici s-a realizat și o expoziție pe tema familiei ce a reunit mai multe secțiuni de fotografii pe tema familiei și, în același timp, pe măsuțe, au fost expuse creațiile handmade ale copiilor.
Spectacolul propriu-zis a reunit numeroase momente artistice, care au evidențiat rolul familiei în viața și educarea copiilor, cultivarea de către Biserică și părinți în sufletul copiilor a virtuților creștine și ferirea de păcate etc:
Am avut și niște invitați de onoare: familia căreia i-a luat foc locuința și încă 2 familii minunate cărora li s-au oferit pe lângă Diploma de Recunoștință, flori și tort și cu toții le-am cântat ”La mulți ani!”. Este vorba de familia Dumitru și Marieta Caragață care în luna februarie a împlinit 50 de la căsătorie, precum și o mai veche cunoștință a copiilor din proiect – doamna Vasilica, cea care anul trecut ne-a arătat în cadrul proiectului dedicat satului românesc cum se face o prescură.
La finalul activității, înainte de a ne despărți, fiecare și-a putut alege un dar din expoziția de primăvară, a servit dulciuri, suc și doritorii au făcut o donație într-o cutie special amenajată pentru familia Matei.
Realizate cu sprijinul familiei și pentru familie în general, activitățile din cadrul acestui proiect au reușit să valorifice potențialul afectiv și spiritual al copiilor, punând în lumină filantropia, bucuria comuniunii cu ceilalți, valori perene, pe care am avut șansa de a le redescoperi toți cei implicați în proiect. Farmecul acestor activități a reunit generații diferite de oameni care au mărturisit, prin participare și prin implicare directă, frumusețea spirituală a familiei, precum și rolul Bisericii în creșterea și formarea copiilor.
pr. Victor Țugui