Prezentarea parohiei

Linkuri

Trafic

Flag Counter

Astăzi, 3 decembrie 2023, au debutat manifestările pastoral-misionare dedicate Sfântului Ierarh Nicolae, ocrotitorului spiritual al municipiului Brăila, prin aducerea sfintelor moaşte ale Sfântului Cuvios Ioan Damaschin şi ale Sfântului Ierarh Nicolae în mijlocul deţinuţilor din Penitenciarul Brăila şi apoi în mijlocul tuturor brăilenilor participanţi la procesiunea „Călători pe cărările sfinţilor“.

În curtea interioară a penitenciarului, ierarhul Dunării de Jos împreună cu un sobor de clerici din protoieria Brăila, în prezenţa conducerii instituţiei de detenţie, a cadrelor angajate şi a deţinuţilor, a oficiat slujba Acatistului Sfântului Ierarh Nicolae şi au fost rostite rugăciuni către Milostivul Dumnezeu pentru sănătatea şi ajutorul celor aflaţi în acest penitenciar.

Pentru a aduce binecuvântare şi bucurie persoanelor private temporar de libertate în această perioadă a sărbătorilor şi pentru a spori evlavia celor prezenţi, au fost aduse spre închinare din patrimoniul sacru al Reşedinţei Arhiepiscopale, racla cu părticele din moaştele Sfântului Ierarh Nicolae.

După slujbă, deţinuţii s-au închinat şi au sărutat sfintele moaşte, primind iconiţe din partea ierarhului locului.

În contextul acestei sărbători, 30 de deţinuţi implicaţi în activităţile cultural-educaţionale şi care nu sunt vizitaţi, au fost răsplătiţi cu daruri de Moş Nicolae - obiecte de igienă personală, fructe, cărţi de rugăciune şi iconiţe.

Conducerea penitenciarului a mulţumit Părintelui Arhiepiscop pentru acest program dedicat semenilor noştri aflaţi în detenţie şi mult aşteptat de către aceştia.

Începând cu ora 16.30, chiriarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian împreună cu 100 de preoţi din Galaţi şi Brăila, cu copii şi tineri de la şcolile şi liceele brăilene, cu numeroşi tineri îmbrăcaţi în portul popular al zonei Dunării de Jos, precum şi cu credincioşi de toate vârstele au pornit în procesiune cu cele două racle de la biserica „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil“, pe Calea Călăraşilor, până la biserica ocrotită de Sfântul Arhiepiscop din Mira Lichiei.

În continuare, în biserica ”Sfântul Nicolae”, chiriarhul Dunării de Jos a săvârşit slujba Vecerniei unită cu Litia, la finalul căreia a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre viaţa şi activitatea celor doi sfinţi prezenţi prin sfintele lor moaşte în aceste zile în mijlocul brăilenilor, evidenţiind totodată rolul important pe care sfinţii îl au în viaţa credincioşilor.

În această seară, odoarele sfinte au fost aşezate spre închinare în biserică, urmând ca de mâine să fie puse în baldachinul special amenajat în proximitatea bisericii, unde vor rămâne până la sfârşitul manifestărilor duhovniceşti prilejuite de cinstirea Sfântului Ierarh Nicolae în municipiul Brăila.

După momentele de rugăciune din biserică, rând pe rând, foarte mulţi clerici şi credincioşi s-au închinat şi au sărutat cu evlavie sfintele moaşte.

Tot în această seară, la Mănăstirea „Sf. M. Mc. Pantelimon” – Lacu Sărat, ierarhul Dunării de Jos v-a săvârşi slujba Privegherii şi apoi Sfânta Liturghie de noapte în cinstea Sfântului Cuvios Ioan Damaschin şi a Sfintei M. Mc. Varvara, pomeniţi în Biserica Ortodoxă în data de 4 decembrie.

Credincioşii se pot închina sfintelor moaşte la biserica „Sf. Nicolae“ din municipiul Brăila, până în data de 6 decembrie 2023, când, după Sfânta Liturghie arhierească, sfintele moaşte se vor întoarce la Galaţi.

Pr. Rareş Bucur