Prezentarea parohiei

Linkuri

Trafic

Flag Counter

Evenimente

Noi bucurii se revarsă din inima românească! Bucurie mare și in Brăila, dar și în Glasgow!! Pachetele din Glasgow au ajuns la destinație!

Vă mulțumim, din tot sufletul, dumneavoastră, oamenilor minunati, fraților români din UK, pentru extraordinara mobilizare, pentru  darurile deosebite, pentru toată dragostea și dăruirea de care au dat dovadă! Proiectul inițiat de Patriarhia Română, care a vizat înfrățirea parohiilor noastre, a fost un bun prilej de a lua legatura cu frații noștri din Diaspora, de a ne cunoaște reciproc, de a ne împărtăși dorul și dragostea de neam, de țară, de tradiții, de limbă, de tot ce înseamnă ele pentru toți românii, de pretutindeni. Momentele petrecute împreună au fost de neuitat! Timpul și distanța dintre noi s-au comprimat, eram toți ca și unul, aveam senzația că ne cunoaștem dintotdeauna, nemaidorind să ne despărțim, la finalul întâlnirilor on-line. Am descoperit oameni foarte calzi, cu suflete cât cerul! Sunteți extraordinari! Vă salutăm și vă îmbrățișăm, cu mult, mult drag! (Membrii parohiei Sf. Arhangheli)

Între ciulinii Scoției si ciulinii Bărăganului sunt peste 3.000 km. Reduși la zero prin zâmbetele copiilor și bucuria unor noi cunoștințe. În numele copiilor noștri și ai celor implicați și care se vor implica în continuare, vă mulțumim pentru bucuriile pe care ni le-ați dăruit și pentru faptul că ne-ați permis să vă facem și noi bucurii. Vă mulțumim că existați, că v-ați unit în credință și ne bucurăm că îl avem pe Hristos ca numitor comun. Știm că lucrurile nu se vor opri aici și așa cum se termină un film celebru: "Cred că acesta este începutul unei frumoase prietenii". Doamne ajută, pace si numai bine! (Dumitru Vasile)

 

Proiectul ”Biserica – familia românilor de pretutindeni” care își propune să contribuie la crearea unor legături sau înfrățiri între comunitățile din țară și cele din diaspora și-a încheiat primul său capitol: românii din Brăila și Glasgow s-au cunoscut, s-au împrietenit și acum s-au și apucat de treabă! Pr. Victor și pr. Mihai au anunțat că vor face în fiecare joi acatistul unui sfânt ocrotitor al diasporei la care vor pomeni pe frații lor din Glasgow, toți participanții la proiect doresc să își pună credința în lucrare contribuind, după puteri, la extraordinar de bogata activitate filantropică a parohiei ”Sf. Arhangheli”, iar copiii din Brăila și Glasgow se pregătesc pentru primele lecții de limba română. Am cules câteva ganduri la finalul acestor întâlniri pe care dorim să le împărtășim cu voi toți pentru ca ele descriu cel mai bine impactul acestui proiect asupra noastră, a tuturor!

”Slavă Domnului că ne-a învrednicit să participăm cu toții la așa un proiect măreț al Patriarhiei Române.Nu ne gândeam la început că înfrățirea cu Parohia Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil va ajunge direct la inimă. Așteptam cu nerăbdare întâlnirea noastră pe Zoom din ultimele duminici. Multumim părinților care zi de zi împreună cu voluntarii își câștigă un colțisor de rai prin mărețele  proiecte umanitare.. .de asemenea copiilor care au fost minunați, ne-au făcut să râdem, să plângem, să ne simțim iar copii...va rămâne o experiență memorabilă datorită profesionalismului de care ați dat dovadă toți cei care ați făcut posibilă această frumoasă întâlnire. Un Mare Mulțumesc Tuturor!” (Ana Mariana Galan, Glasgow)

Săptămâna premergătoare ultimei întâlniri a fost una dintre cele mai încărcate de emoții pentru parohia din Glasgow. Pr. George, împreună cu pr. diacon Ioan și Andrei Costin (sufletul acestui proiect!) au distribuit toate darurile copiilor în mai puțin de o săptămână, astfel că, la ultima întâlnire, toți copiii din Glasgow primiseră cadourile mult-așteptate. Despre bucuria copiilor dau mărturie părinții lor: ”Câtă bucurie la noi acasă!!!! Mulțumim mult! Copiii sunt foarte încântați de cadouri!” (Raluca Berhiu, Glasgow); ”Mulțumim din suflet pentru surpriza făcută de Denisa Maria. Doamne ajută să iasă mâine ceva frumos și felicitări pentru acest minunat proiect. Multă sănătate vă dorim!” (Cristina Coutun, Glasgow); ”Vreau să zic cu mare bucurie că darurile pentru Sofia au ajuns tocmai în Republica Moldova, mulțumim din suflet! Doamne ajută!” (Ilaria Negara, Glasgow).

Întânirea a debutat cu un cântec-rugăciune interpretat de doi copii din Brăila, ”Doamne, ocrotește-i pe români!” care a creat dintru început o atmosferă de taină, de fior duhovnicesc. Apoi, Andrei Costin din Glasgow ne-a mărturisit că, deși își programase să facă un anunț spre sfârșitul întâlnirii, după acest început, s-a hotărât să anunțe parohia prietenă despre surpriza pe care comunitatea din Glasgow o pregătise. El a vorbit despre milostenia care împlinește și că, de fapt, noi suntem cei ce căutăm milostenia, după cuvântul Mântuitorului: ”Fericiți cei milostivi, că aceia se vor milui!”. De aceea, vorbind în numele comunității din Glasgow, a anunțat că aceștia doresc să își pună credința în lucrare contribuind, după puteri, la extraordinar de bogata activitate filantropică a parohiei ”Sf. Arhangheli”, mai ales că acum suntem frați.

Toti participanții au așteptat cu emoție duminica următoare când parohia brăileană urma să se prezinte. La începutul întâlnirii, pr Victor, încă sub impresia primei întâlniri, a subliniat din nou scopul înfrățirii noastre: ”A ne înfrăți înseamnă să trăim ceva în comun: bucuriile, temerile, problemele noastre etc. Prin harul lui Dumnezeu încă mai avem oameni (și mă refer la dv cei din Glasgow!) care se luptă din greu să păstreze atât identitatea ortodoxă, cât și ortopraxia – spiritul ortodoxiei trăită, mărturisită, însușită, vestită, lucrarea practică a ortodoxiei. Ne înfrățim ca să învățăm unii de la alții, să ne aducem aminte unii de alții, să ne împărtășim reciproc trăirile noastre”.

A fost o întâlnire minunată care ne-a dezvăluit doar o fărâmitură din marea lucrare pe care credincioșii din Brăila o desfășoară sub îndrumarea pr. Victor Țugui și a pr. Mihai Duca. Astfel, am aflat despre istoricul acestei parohii, despre momentul mult-așteptat al sfințirii bisericii, despre oaspeții de seamă care au vizitat biserica de-a lungul timpului, despre activitățile culturale, duhovnicești organizate, despre impresionanta lucrare filantropică desfășurată prin cantina parohială ”Sf. Vasile cel Mare”, despre numeroasele proiecte și parteneriate inițiate, dar mai ales despre extraordinar de frumoasele activități organizate cu și pentru copiii parohiei.

Românii din diaspora au primit cu multă bucurie și recunoștință inițiativa PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, de a declara anul 2021 ”Anul omagial al pastorației românilor din afara României”. Este o mare mângâiere pentru noi toți să știm că Biserica Ortodoxă dedică un an întreg grijii pentru cei de departe. Un prim eveniment organizat anul acesta este și proiectul ”Biserica – familia românilor de pretutindeni” care își propune să contribuie la crearea unor legături sau înfrățiri între comunitățile din țară și cele din diaspora.

Înfrățire cu adevărat se poate realiza doar în Biserică, acolo unde Hristos este prezent și lucrează, de aceea înfrățirea are loc între două comunități parohiale. Parohia ”Întâmpinarea Domnului” din Glasgow, a primit cu mare bucurie cererea de înfrățire din partea parohiei ”Sfinții Arhangheli”. Pr. Victor Țugui, preotul paroh al bisericii Sf. Arhangheli din Brăila, mărturisea la începutul întâlnirii noastre: ”În primul rând vreau să vă mărturisesc bucuria mea că ați acceptat nu să ne înfrățim, pentru că suntem deja frați, ci să trăim mai aproape frățietatea, tot ce avem noi în comun, pe Hristos”. Plini de entuziasm și emoții, cu toții am hotărât să ne întâlnim pe Zoom să ne cunoaștem și fiecare parohie a pregătit mai multe surprize pentru parohia prietenă.