Duminica Migrantilor (18 august 2019)
Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a stabilit în anul 2009 ca prima Duminică după sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului să fie dedicată migranţilor.
În parohia noastră există 880 de credincioşi, majoritatea fiind săraci, bătrâni, precum și familii cu situaţie deosebit de grea, cu venituri financiare reduse, cu număr mare de copii, mulţi dintre ei bolnavi şi malnutriţi. Din aceste motive, unii dintre credincioși au fost nevoiți să își caute un loc de muncă în strănătate, lăsând acasă familii cu mulţi copii, aflaţi fie în grija unuia dintre soţi sau a rudelor apropiate (bunici, în unele cazuri).
Aceste familii păstrează legătura cu biserica noastră, primesc ajutoare în mod periodic, participă la programele social-filantropice. Având în vedere situaţia foarte dificilă în care au fost lăsaţi unii copii din aceste familii, aceştia au fost apropiaţi de biserică, au servit zilnic masa la cantina parohiei noastre, au fost implicaţi în diferite activităţi educative ale acesteia şi au primit sprijin şi daruri la diferite sărbători.
În Duminica Migranţilor Români, 18.08.2019, au fost invitaţi să participe la Sfânta Liturghie toţi migranţii prezenţi în parohie în această perioadă, precum şi rudele şi copii acestora şi familii defavorizate cu rude plecate în străinătate. În cadrul Sf. Liturghii s-au rostit ectenii speciale pentru migranţi şi familiile lor, iar la finalul slujbei s-a organizat o mică întrunire cu persoanele invitate, în cadrul căreia s-a discutat despre păstrarea şi mărturisirea dreptei credinţe ortodoxe printre alte credinţe religioase; despre necesitatea de a rămâne aproape de biserică şi de a participa la sfintele slujbe în parohiile ortodoxe româneşti din afara țării; despre problema căsătoriilor mixte; despre situaţia familiilor şi a copiilor de acasă; despre importanţa păstrării tradiţiei, a limbii și a cultului poporului român.
Cei prezenţi la Sf. Liturghie, precum şi copiii și familiile defavorizate ale migranţilor, în total 40 de persoane, au primit daruri (pachete cu alimente și dulciuri), la care s-a adăugat rugămintea de a transmite celor plecaţi îndemnul să păstreze credinţa ortodoxă şi să revină acasă ori de câte ori este posibil.