Bucurii din inimă românească – a treia întâlnire (21 februarie 2021)
Săptămâna premergătoare ultimei întâlniri a fost una dintre cele mai încărcate de emoții pentru parohia din Glasgow. Pr. George, împreună cu pr. diacon Ioan și Andrei Costin (sufletul acestui proiect!) au distribuit toate darurile copiilor în mai puțin de o săptămână, astfel că, la ultima întâlnire, toți copiii din Glasgow primiseră cadourile mult-așteptate. Despre bucuria copiilor dau mărturie părinții lor: ”Câtă bucurie la noi acasă!!!! Mulțumim mult! Copiii sunt foarte încântați de cadouri!” (Raluca Berhiu, Glasgow); ”Mulțumim din suflet pentru surpriza făcută de Denisa Maria. Doamne ajută să iasă mâine ceva frumos și felicitări pentru acest minunat proiect. Multă sănătate vă dorim!” (Cristina Coutun, Glasgow); ”Vreau să zic cu mare bucurie că darurile pentru Sofia au ajuns tocmai în Republica Moldova, mulțumim din suflet! Doamne ajută!” (Ilaria Negara, Glasgow).
Întânirea a debutat cu un cântec-rugăciune interpretat de doi copii din Brăila, ”Doamne, ocrotește-i pe români!” care a creat dintru început o atmosferă de taină, de fior duhovnicesc. Apoi, Andrei Costin din Glasgow ne-a mărturisit că, deși își programase să facă un anunț spre sfârșitul întâlnirii, după acest început, s-a hotărât să anunțe parohia prietenă despre surpriza pe care comunitatea din Glasgow o pregătise. El a vorbit despre milostenia care împlinește și că, de fapt, noi suntem cei ce căutăm milostenia, după cuvântul Mântuitorului: ”Fericiți cei milostivi, că aceia se vor milui!”. De aceea, vorbind în numele comunității din Glasgow, a anunțat că aceștia doresc să își pună credința în lucrare contribuind, după puteri, la extraordinar de bogata activitate filantropică a parohiei ”Sf. Arhangheli”, mai ales că acum suntem frați.
A fost o întâlnire de la suflet la suflet în care copiii au preluat inițiativa: au vorbit unii cu alții, s-au prezentat cu toții, au vorbit despre sfinții lor ocrotitori, au mulțumit copiilor brăileni pentru darurile trimise, au arătat desenele pe care ei le-au făcut pentru cei din Brăila. Copiii brăileni ne-au făcut apoi o surpriză, aratându-ne câteva poze de culise în care am văzut cum au pregătit ei darurile lor cu mult drag pentru a-i bucura pe copiii din Glasgow. Apoi, pr. diacon Ioan (scoțian) a vorbit în limba română și a prezentat copiilor informații despre sfinții locali ortodocși. Copiii celor două parohii au prezentat hramul lor și au cântat troparele sfinților ocrotitori. Și pentru că ne-am înfrățit cu o comunitate ocrotită de Sf. Arhangheli, tot copiii au hotărât ca rugăciunea către îngerul păzitor să fie rugăciunea lor comună și au promis că de acum înainte nu va mai trece nicio seară fără a spune această rugăciune pentru noii lor prieteni.
Copiii au cântat în română, engleză, greacă și rusă, au spus poezii și ne-au povestit cum au bucurat ei pe alții cu activitățile lor. Un moment foarte emoționant a fost când pr. Mark, preotul scoțian, a recitat în limba română împreună cu un copil din Brăila ”Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie!” Copiii din ambele parohii s-au întrecut în a-și face surprize unii altora. Astfel, câțiva copii din Glasgow și Brăila au surprins pe pr. Mark și pe pr. Ioan cu cântece în limba scoțiană și greacă, iar două fetițe au cântat la fluier. Maria Hrițcu din Brăila a compus chiar o poezie pentru copiii din Glasgow. Ambele parohii au pregătit fotografii surpriză în care ceilalți să recunoască persoane din propria parohia participând la activități în parohia prietenă. Un moment deosebit de gustat de copii a fost când pr. Mark, preotul paroh al bisericii grecești din Glasgow, a spus ghicitori copiilor din Brăila. Nu au lipsit cântecele patriotice și ecranul s-a umplut de stegulețele României fluturate de toți copiii când Teodora Zamfirescu din Glasgow a cântat cu mult dor ”Bucovina, plai cu flori”. Ca o dovadă a faptului că aceste două parohii sunt înfrățite a fost și momentul surpriză pregătit de cei patru copii ai părintelui George pentru ÎPS Casian, arhiepiscopul Dunării de Jos. Aceștia au cântat pe ”Stăpânul și Arhiereul nostru”, au făcut urări ÎPS Casian pentru ziua Sf. Ioan Casian și l-au invitat să vină să ne cunoască parohia.
Un moment foarte apreciat a fost cel dedicat satului românesc. Copiii au cântat cântece populare, au prezentat imagini de la activitățile dedicate satului românesc la care au participat. Familia Amaicei din Glasgow a impresionat pe toți cei prezenți când a vorbit despre cum au reușit ei sa aducă în Glasgow satul românesc. Apoi, copiii din Brăila și Glasgow ne-au vorbit despre sarmalele tradiționale – cei din Brăila ne-au prezentat momente de la șezătoarea organizată cu ocazia ”Anului omagial al satului românesc”, iar Daria si George din Glasgow ne-au povestit cum au impresionat ei pe colegii lor de școală scoțieni când le-au arătat mâncarea românească tradițională. Până și pr. Christopher Wallace, un preot englez convertit la ortodoxie și care slujește sub Patriarhia Română, a învățat să facă sarmale și copiii au fost foarte impresionați să îl vadă într-un scurt film explicând cum se fac sarmalele românești. Prezentarea legăturilor dintre cele două parohii a fost un moment de suflet al întâlnirii, în care membri ai celor două parohii s-au descoperit cu bucurie în poze surpriză făcute cu diverse ocazii când ei au vizitat sau participat la evenimente organizate de parohia prietenă. Macheta de înfrațire realizată de copiii din Brăila pentru copiii din Glasgow a impresionat și emoționat pe toți participanții.
S-au stabilit deja urmatoarele activități comune la care toți copiii celor două parohii abia așteaptă să participe. Astfel, s-a înființat un grup comun Brăila-Glasgow care se va implica în acțiunile filantropice desfășurate de parohia Sf. Arhangheli din Brăila. Biblioteca Județeană Brăila se va implica alături de profesorii de limba română din Brăila și din Glasgow și va organiza activități online pentru copiii celor două parohii. Aceștia s-au împrietenit deja și ei vor ține legătura prin diverse activități care se vor organiza în viitor. Ei și-au trimis deja desene care arată dorul și dragostea unora față de alții. S-a propus, de asemenea, organizarea unor seri duhovnicești pentru membrii ambelor parohii, iar pr. Victor și pr. Mihai au anunțat că vor face în fiecare joi acatistul unui sfânt ocrotitor al diasporei la care vor pomeni pe frații lor din Glasgow.
La final, cei prezenți au reflectat asupra legăturii create prin acest proiect și au împărtășit ce au învățat ei din aceste întâlniri. Andrea Ross din Glasgow spunea: ”Ce frumoși sunt românii ortodocși, așa trăiri frumoase, nu știu cum să explic lucrul acesta, dar mereu mă întrebam cum ar fi fost dacă aș fi crescut de mică într-o familie ortodoxă, dar acum cred că golul acela din mine sau lipsa asta mi-a fost cumva umplută/completată de trăirile pe care le-am avut in ultimele trei duminici. Acum simt că fac și eu parte dintr-o familie mare creștină și din România, nu doar de aici, și am trăit copilăria copilului ortodox prin copilașii din Brăila și din Glasgow, prin tot ceea ce au făcut ei, mititeii, pentru noi!” Iar pr. Mark, concludea: ”Sfinți Arhangeli au zburat la noi din Brăila, și cei din Glasgow i-au întâmpinat cu bucurie și au îmbrățișat pe frații lor din România la fel ca Simeon pe Hristos. Adunați așa, toți am trăit o mică minune prin dragostea lui Dumnezeu. Inițiativa aceasta frumoasă, mai ales în timpul pandemiei, a îndulcit sufletele oamenilor care tânjesc după patria lor și ne-a dăruit tuturor o pregustare a patriei noastre cerești, din Rai. Mulțumim tuturor din toată inima!”
Pr. Mihai spunea că toată oboseala zilei a dispărut prin participarea la această întâlnire, că patru ore au trecut aproape pe nesimțite. La sfârsit, ne-a fost foarte greu să ne despărțim.: ”Foarte frumos totul! Îmi pare rău că n-a durat mai mult!! Chiar sunteți oameni ce luminați alți oameni!!!”, spunea Cătălina Pațelea din Brăila. Felicitarea electronică realizată de copiii din Glasgow pentru noii lor prieteni din Brăila a adăugat un plus de emoție întâlnirii noastre! Toți copiii aveau în mâini mesaje în care își împărtășeau dragostea si dorul unora pentru alții și si-au promis că vor face tot posibilul să se vadă și față către față!
Odată cu aceasta ultimă întâlnire, proiectul a luat sfârșit, dar a deschis larg poarta unei colaborări de durată. De aceea, ne rugăm ca această legătura care s-a creat să nu se întrerupă, să rămână deschisă permanent. Oamenii s-au descoperit unii pe alții, pe ei înșiși și comunitatea lor, așa cum bine observa dna Elena Budea din SUA: ”Prin această acțiune vă veți înfrăți cu biserica Sf. Arhangheli, dar nu știu dacă v-ați dat seama că cea mai mare realizare este înfrățirea între voi, membrii parohiei, care ați contribuit cu mic cu mare cu multă dragoste la realizarea acestui proiect. M-a impresionat tot ce ați realizat într-un timp atât de scurt”. Pr Mihai mărturisea impresionat: ”Ne-ați dăruit nectar în această seară!” Gicuța Caragață din Brăila ne-a rugat să rămânem în continuare mesagerii României peste hotare deoarece, așa cum pr. Victor ne-a încredințat: ”Ortodoxia este pe mâini bune!”.
Noi credem că toate aceste întâlniri ne-au ajutat să trăim mai aproape frățietatea și tot ce avem noi în comun, pe Hristos. Am simțit cu toții că Mântuitorul a fost în mijlocul nostru, că împărăția lui Dumnezeu nu este altceva decât ce am trăit noi în această seară, că nu este altă fericire mai mare decât aceea de a fi împreună, așa cum spunea Sf. Vasile cel Mare. Ne-am despărțit cu toții cu încredințarea căreia i-a dat glas Andrei Costin: proiectul ”Bucurii din inimă românească” abia începe, nu se termină!