Având în vedere două realități, și anume că școala românească în strânsă legătură cu Biserica au contribuit la promovarea educaţiei copiilor şi a tinerilor de la sate, precum și faptul că satul românesc a creat şi a promovat valori culturale şi spirituale, Patriarhia Română a declarat anul 2019 drept Anul omagial al satului românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari). 

Pentru a sublinia și mai mult acest fapt, în decursul acestui an Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei a propus diferite manifestări culturale, dintre care Concursul  Național Catehetic „Hristos: sufletul satului meu”.

Acestei frumoase inițiative a răspuns și grupa de cateheză a parohiei ”Sfinții Arhangheli” din Brăila, care prin cei 30 de copii participanți și sub îndrumarea preotului paroh Țugui Victor, a realizat un proiect care și-a propus să redea ”Satul în suflet de copil”. Deși copiii implicați locuiesc în mediul urban, tema proiectului nu le-a creat dificultăți, ci, dimpotrivă, le-a oferit o minunată ocazie de a descoperi o lume frumoasă, pe care unii dintre ei o cunoșteau, în mod real, din plimbările la bunicii sau rudele de la țară sau pe care, alții, o întâlniseră ocazional, doar teoretic, în  cărțile de literatură română, în muzee etc.

Copiii au realizat lucrări la toate cele trei secțiuni ale concursului: literară, artistică și multimedia, fiecare redând într-un mod unic tematica propusă de concurs. În textele literare compuse, copiii au dovedit o deosebită sensibilitate și trăire sufletească, acestora adăugându-se frumoase elemente de meșteșugărie, compoziții plastice.

Un loc aparte l-au ocupat activitățile practice, de cercetare și apoi de redare a elementelor specifice vieții satului, de aceea acest proiect de suflet, s-a derulat în mai multe etape, în locuri diferite și deosebite  în cadre  specifice.

După  un  popas la ”Centrul Județean pentru conservarea și promovarea Culturii Tradiționale” Brăila – ”Atelierul de revitalizare a ţesăturilor tradiţionale”,  unde am descoperit semnificațiile profunde ale costumului popular,  precum și  meșteșugul migălos  al țesăturii  autentice, am  realizat  o  incursiune  în  inima satului  tradițional Baldovinești din  județul nostru. Aici  ne-am închinat și ne-am rugat  în Biserica satului și am aflat  despre preoții  și oamenii gospodari de aici, după cum ne-au mărturisit  cu multă  căldură, doamna  primar, Coman Stanca  și  părintele  paroh, Dumitrescu Răzvan, care ne-au fost  gazde.  Ne-a bucurat tare mult să pășim pragul Casei Memoriale “Moș Dumitru”, în care obișnuia să vină în copilărie scriitorul Panait Istrati, la bunica Nedelea.

Plină de emoție a fost și vizitarea unei case țărănești  unde, după o primire tradițională cu pâine și sare, gazda ne-a  descoperit  frumusețea  vieții  la țară, în spiritul  căreia  a trăit până la vârsta  de 84 de ani. Copiii au fost surprinși și de multitudinea obiectelor tradiționale ale bunicii (cuverturi, mileuri, preșuri etc.), cu această ocazie ei aflând cum se confecționau acestea. Întâlnirea a fost presărată cu multe povești, dar și cu gustări tradiționale (sărmăluțe cu mămăligă, plăcintă cu brânză). Activitatea s-a încheiat cu un alt moment deosebit: copiii au putut afla cum se face o prescură și chiar au văzut acest lucru în mod concret.   

Din  dorința sinceră de a aduce în actualitate  o mică  parte  din imaginea  satului  tradițional, am organizat la Secţia Etnografie şi Artă Populară a Muzeului Brăilei „Carol I”, o șezătoare intitulată sugestiv ”Bucuria întâlnirii cu satul”. Activitatea s-a desfășurat într-un cadru minunat care aduce în mijlocul orașului un colțișor din specificul satului românesc și a avut ca și coordonator și moderator pe d-na dr. Brîndușa Ilie, muzeograf. Aici copii ne-au invitat să îi vedem îmbinând lucrul de mână, cu poveștile și ghicitorile înțelepte, precum și cu dansul popular, așa cum făceau odinioară țăranii români. Toate aceste lucruri, ei le-au realizat împreună cu copiii care participă la Proiectul educațional ”Construim împreună”, dedicat copiilor cu sindrom Down și autism, desfășurat de către d-na Cherciu Camelia la Biblioteca Județeană ”Panait Istrati” Brăila în colaborare cu Asociația Botez Vlad Sergiu și S.O.S. Autism Brăila. Astfel, această atmosferă cu specific românesc, ne-a cuprins  laolaltă pe toți, copii, părinți și bunici într-o  horă a comuniunii și a bucuriei  adevărate, la finalul căreia nu putea lipsi savurarea bunătăților tradiționale românești (mucenici, mere și dulciuri).

Amintirile bătrânilor legate de șezătoare le-am întâlnit la bunicii din Căminul ”Sf. Apostoli Petru și Pavel” din oraș, bunici ce ne-au povestit multe amintiri și învățăminte. Florile, micile daruri, mărțișoarele cu motive tradiționale, cântecele și îmbrățișările dăruite de copii bunicilor, au creat amintiri frumoase, pline de bucurie.

După desfășurarea proiectului în parohie, în urma jurizării, acesta s-a situat pe locul I la nivelul Protoieriei Brăila și mai apoi locul I la nivelul județului Brăila, copiii fiind premiați de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian în data de 20.04.2019 la Catedrala Arhiepiscopală din Galați.

Toate acestea au culminat cu premierea portofoliului la hramul Catedralei Patriarhale din data de 21 mai, de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Din partea grupei de cateheză a parohiei noastre, ca reprezentant a fost aleasă eleva Cazan Teodora.

 Îi mulțumim Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române și Înaltpreasfințitului Părinte Casian, Arhiepiscopul “Dunarii de Jos” atât pentru dragostea pe care o manifestă în promovarea și afirmarea valorilor naționale si spirituale românești, cât și pentru șansa dăruită copiilor de a dovedi că sunt cu adevărat mesageri ai ceea ce înseamnă tradiție în spiritul credinței celei adevărate.