Cuvant pentru suflet. Mânia, boala sufletului

Linkuri

Trafic

Flag Counter

Concursul de icoane şi încercări iconografice este organizat în parteneriat cu Inspectoratele Şcolare Judeţene Galaţi şi Brăila şi se adresează elevilor din şcoli şi licee, care, coordonaţi de profesorii de Religie şi de Desen, sunt motivaţi să redescopere cultura şi icoana bizantină, prin propriile lor încercări de a zugrăvi icoane.

În 2018 concursul s-a desfăşurat pe temele: „Anul omagial al unităţii de credinţă şi de neam” şi „Anul comemorativ a! făuritorilor Marii Uniri din 1918”, rânduite de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a se trata, în baza parteneriatelor încheiate între parohii şi şcoli, din punct de vedere educaţional-cultural, pe tot parcursul anului.       

În perioada premergătoare concursului, preoţii bisericii au luat legătura cu profesorii de Religie de la Colegiul Economic „Ion Ghica” aflat în parohia noastră şi i-au ajutat să procure icoane autentice, ortodoxe, pe care le-au oferit elevilor drept model pentru zugrăvirea de icoane sau schiţe / planşe cu caracter iconografic.

A urmat concursul de pictură propriu - zis la Colegiul Economic „Ion Ghica” din parohia noastră, apoi s-a organizat în școală sesiunea de jurizare a lucrărilor elevilor, dintre care s-au ales primele 10 lucrări pentru a fi răsplătite cu premii, celelalte lucrări fiind și acestea apreciate cu daruri. Toate lucrările elevilor au fost reunite într-o expoziţie în biserică, iar după terminarea concursului lucrările elevilor vor fi expuse şi în şcoală.

În aceeași perioadă, copiii care servesc zilnic masa la Cantina parohiei, au realizat desene cu Sf. Treime, Sf. Ap. Andrei, Sfinți români etc., desenele lor fiind expuse mai întâi la cantină și apoi la biserică la sărbătoarea ”Duminicii Ortodoxiei”.

În ziua de 25 februarie 2018 - „Duminica Ortodoxiei", elevii au participat la Sfânta Liturghie, la finalul căreia preotul paroh a rostit un cuvânt adecvat momentului şi i-a premiat pe elevii prezenți. Au fost premiați 19 elevi, care pe lângă diploma color, au primit icoane în casetă și cărți, în valoare totală de 480 de lei.

Apoi, preoţii bisericii alături de copii, elevi, credincioşi cu icoane în mâini, au participat la procesiunea dedicată Zilei Ortodoxiei, intonând cântări specifice perioadei Postului Mare.