Evenimente

În data de 2 iunie 2019, prima duminică după 1 iunie (Ziua Internaţională a Copilului) care a fost denumită „Duminica părinţilor şi copiilor”, în parohia noastră au fost organizate următoarele activităţi: cei 6 băieți, care locuiesc în Apartamentul de tip familial „Crin” din oraș,  au participat la Sfânta Liturghie, la finalul căreia fiecare a primit din partea bisericii obiecte de vestimentație (pantaloni trei sferturi, tricouri, papuci, șosete, șepci) și dulciuri. Acestora li s-au adaugat 30 de copii din parohie ai căror părinți sunt plecați în străinătate sau provin din familii sărace, cărora biserica le-a oferit tricouri și dulciuri.

Având în vedere două realități, și anume că școala românească în strânsă legătură cu Biserica au contribuit la promovarea educaţiei copiilor şi a tinerilor de la sate, precum și faptul că satul românesc a creat şi a promovat valori culturale şi spirituale, Patriarhia Română a declarat anul 2019 drept Anul omagial al satului românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari). 

Pentru a sublinia și mai mult acest fapt, în decursul acestui an Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei a propus diferite manifestări culturale, dintre care Concursul  Național Catehetic „Hristos: sufletul satului meu”.

Acestei frumoase inițiative a răspuns și grupa de cateheză a parohiei ”Sfinții Arhangheli” din Brăila, care prin cei 30 de copii participanți și sub îndrumarea preotului paroh Țugui Victor, a realizat un proiect care și-a propus să redea ”Satul în suflet de copil”. Deși copiii implicați locuiesc în mediul urban, tema proiectului nu le-a creat dificultăți, ci, dimpotrivă, le-a oferit o minunată ocazie de a descoperi o lume frumoasă, pe care unii dintre ei o cunoșteau, în mod real, din plimbările la bunicii sau rudele de la țară sau pe care, alții, o întâlniseră ocazional, doar teoretic, în  cărțile de literatură română, în muzee etc.

În data de 24 aprilie 2019, preotul paroh Ţugui Victor însoțit de un grup de credincioși s-au deplasat la Adăpostul de Noapte, situat pe Calea Galaţi, nr. 346 corp C, cartier Vidin, Brăila și le-au oferit persoanelor adulte fără adăpost, care sunt găzduite aici zilnic, între orele 19.00-7.00, următoarele produse: 2 saci de dero (20 kg fiecare sac), 12 perechi de papuci, 80 de prosoape, 91 săpunuri, 50 de bucăți Bic pentru bărbierit.

În perioada premergătoare Sfintelor Paști, preoții s-au deplasat în parohie la domiciliul unor bătrâni singuri și le-au oferit daruri materiale (ulei, orez, zahăr, paste, ouă, carne, cașcaval, conserve, preparate din carne și dulciuri: cozonac, bomboane etc). De asemenea, în aceeași perioadă, au fost oferite pachete cu daruri și la biserică, atât famiilor nevoiașe cu mulți copii, care servesc zilnic masa la Cantina parohiei ”Sf. Vasile cel Mare”, cât și persoanelor singure, bolnave, cu venituri foarte mici. În total, au primit daruri 85 de persoane, conform tabelelor anexate, în valoare de 3970,5 lei.

A doua zi de Paști, după Sfânta Liturghie, s-a săvârșit slujba de mulțumire, la finalul căreia au fost oferite 80 de pachete cu alimente (mâncare tradițională, cozonac, ouă roșii, ouă de ciocolată, suc, ciocolată ”Milka”). Toate aceste daruri au fost pregătite în prealabil la Cantina parohiei ”Sf. Vasile cel Mare” și au fost oferite famiilor defavorizate cu mulți copii (dintre care unii servesc masa zilnic la cantina parohiei) și vârstnicilor nevoiași.