Așezământul social

Cantina ce funcţionează în casa parohială a parohiei "Sfinţii Arhangheli", Brăila, nu are o denumire specială, ci poartă numele parohiei şi a fost înfiinţată în anul 1998, odată cu pregătirile praznicului Sfântului Ierarh Nicolae – patronul oraşului Brăila. La iniţiativa Consiliului şi mai ales a Comitetului parohial, care şi până atunci se ocupau cu cercetarea şi ajutorarea familiilor nevoiaşe din parohia noastră, s-a hotărât prin şedinţa comună a celor două organe parohiale, ca la casa parohială să funcţioneze permanent o cât de modestă cantină care să satisfacă măcar o parte din nevoile şi suferinţele celor mai săraci din parohia noastră.

Imediat după luarea acestei hotărâri, doamna preoteasă s-a implicat în mod special, alături de doamnele din Comitetul parohial, la realizarea recensământului pentru a stabili numărul real al familiilor şi al credincioşilor din parohie. În urma efectuării recensământului, s-a constatat că în parohia noastră există concentrată ceea mai mare parte a populaţiei compusă din persoane asistate social, familii scăpătate cu mulţi copii, văduve cu mulţi copii, persoane plecate în străinătate, familii de rromi, de asemenea, muritori de foame.

Aceste persoane se regăsesc pe lista celor care iau masa la cantina parohiei. Menţionăm că aceste persoane frecventează biserica şi primesc după fiecare liturghie ulei, bani, îmbrăcăminte, în afară de masa zilnică. Toate prinoasele şi ofrandele de la parastase şi pomeniri se împart acestor familii.